Je gaat trouwen en zoekt een bruidsfotograaf. Of je bent een jaar samen en wilt graag een loveshoot. Of je kind heeft een mijlpaal bereikt en die wil je graag vast laten leggen. Allemaal mooie herinneringen voor later! Daarom is het belangrijk om een fotograaf te kiezen die dit goed voor jou kan vastleggen en die dus bij jou past. 4 tips om op te letten bij het kiezen van jouw fotograaf.
1. Soort fotograaf
Kan een italiaanse sterrenkok sushi maken? Vast wel, maar als ik goeie sushi wil, ga ik toch echt naar een sushirestaurant (Eddy’s sushi, slurp). En zo is het wat mij betreft ook met foto’s. Elke fotograaf heeft zijn specialiteit. De één legt evenementen zo fantastisch vast dat iedereen erbij aanwezig had willen zijn en een ander krijgt landschappen op een magische wijze in beeld gebracht. Maar vraag mij geen van beide te doen! Dit is een vak apart en duidelijk niet mijn vak! Ik kan het niet goed en vind het (misschien wel daardoor) niet zo leuk om te doen. Mijn hart ligt juist bij het vak van fotoshoots en bruiloften. En ook daarbij geldt: Oefening baart kunst. Heeft jouw fotograaf vaker die gezinsshoot gedaan? Of die bruiloft? Of vaker eenzelfde kleine wildebras op de foto gezet? Dat is in ieder geval belangrijk om op te letten bij het kiezen van een fotograaf. Een foto maken kan iedereen, maar een foto maken waar jij of je kind echt opstaat zoals je bent, is een vak apart!
2. Stijl van de foto’s
Een goede foto is voor mij een combinatie van mensen die lekker ontspannen en zichzelf zijn, een goede locatie, het perfecte licht (en dus juiste tijdstip en locatie), bijpassende kleding, de juiste instellingen op de camera en als kers op de taart een mooi bewerking.
Laten we beginnen met de laatste, want dat is misschien wel het meest opvallende. Lichte foto’s, donkere foto’s, romantisch of moody, kleur of zwartwit, warm of koel en ga zo maar door. Jouw voorkeur is smaakafhankelijk en over smaak valt niet te twisten. Elke fotograaf gooit zijn eigen sausje over zijn foto’s, de handtekening van die fotograaf. En jij kunt dus een fotograaf kiezen met een handtekening die jij mooi vindt.
Maar ik doe fotografen tekort als die handtekening alleen over de bewerking zou gaan. Fotografen denken overal over na. Past een donkere omgeving, zoals een bos? Of juist een lichtere omgeving, zoals het strand of een zandverstuiving? Maakt de fotograaf veel gebruik van tegenlicht? En wat vind je daarvan?
En let ook eens op composities. Maakt de fotograaf vooral overzichtsfoto’s met veel omgeving erop? Of juist veel foto’s van dichtbij? En wat vindt jij mooi? En als je op “poses” van degenen op de foto let, zijn dit dan geposeerde foto’s? Foto’s waar de liefde en verbinding vanaf spat? Foto’s waar het plezier vanaf druipt? En als het om je bruiloft gaat: Grijpt de fotograaf in om een perfecte setting te creëren of legt hij het vast zoals het op dat moment gebeurt? En waar voel jij je dan prettig bij? Hoe zou jij dat tijdens jouw fotoshoot of bruiloft willen?
3. Budget
Er zijn budgetfotografen, ‘awardwinning’ fotografen, beginnende fotografen, enorm ervaren fotografen. Elke fotograaf heeft zijn/haar eigen prijskaartje. Zoek een prijskaartje dat bij jouw portemonnee past. Maar hou daarbij ook in je achterhoofd dat iedere fotograaf dus zijn eigen genre en stijl heeft. Kies niet zomaar een fotograaf, omdat die goedkoop is. Want dan kan goedkoop, ook best duurkoop zijn, als je eigenlijk toch een ander soort of kwaliteit van foto’s had verwacht. Daarnaast geldt ook dat de duurste fotografen niet persé de beste hoeven te zijn. Of beter gezegd, ze hoeven niet passend bij jouw smaak te zijn. En aan de andere kant kan een beginnend fotograaf een absoluut natuurtalent zijn. En omdat ze haar portfolio wil opbouwen, biedt ze een budgetvriendelijke shoot of bruidsreportage aan. Het loont om daar wat onderzoek naar te doen!
4. Persoonlijkheid fotograaf
Dit vind ik de allerbelangrijkste! En ik hoor je wellicht denken, wat maakt de persoonlijkheid van een fotograaf nu uit? Heel veel! Bij een persoon waar je een klik mee hebt zul jij veel meer ontspannen zijn. Dat zie je terug op de foto’s. Hier twee voorbeelden.
Stel je voor, je hebt een half uur gereden voor een shoot, komt met je gezin op de plek van de fotoshoot en daar staat de fotograaf. Die komt verlegen op je af gelopen en geeft je een half handje. Mompelt vervolgens dat we een stukje gaan wandelen. En ondertussen wordt er niks gezegd. Op de bepaalde plek zegt de fotograaf dat jullie mogen gaan staan. Jullie zijn wat zenuwachtig en weten niet zo goed wat jullie moeten doen. Onder wat gemompel versta je nog net “lachen naar het vogeltje”. Een zenuwachtig lachje verschijnt op jullie gezicht. Jullie lopen naar een volgende plek, waar jullie op een omgevallen boom worden neergezet en je verstaat nog net “cheeese”. Oké, ik overdrijf. Maar wat doet dit met je? Wordt tijdens deze fotoshoot dé fantastische foto gemaakt die groot in de woonkamer komt te hangen?
Oké, ander voorbeeld. Je komt op diezelfde shootlocatie en de fotograaf komt enthousiast op jullie af. Geeft jullie een hand en vraagt of jullie het gemakkelijk hebben kunnen vinden. Ze maakt een grapje met de kinderen en legt uit wat de bedoeling is, hoe ze te werk gaat. Jullie zijn wat zenuwachtig en weten ondanks de uitleg nog niet helemaal wat jullie moeten doen. De fotograaf begeleidt jullie naar een mooie plek en zegt: pak jullie handen maar lekker vast en dan mogen jullie samen naar die boom lopen, gewoon lekker ontspannen. Ondertussen roept ze een keer: kijk elkaar maar even aan. Aaah super, heel mooi! Mogen jullie terug naar mij komen lopen. Jaa, wauw, jullie zijn natuurtalenten! Doen we dat nog een keer. Mogen jullie weer naar die boom lopen. Mogen jullie even kijken naar diegene die de allergekste bek kan trekken? Oooh echt waar? Trekt papa altijd de gekste bek? Laat eens zien papa? Oeeh ja, dat is een hele gekke bek papa! Nou, we lopen even naar een volgende plek. Weet je wat, jullie mogen even op dit dekentje komen zitten. Kids, jullie mogen papa en mama even een hele dikke knuffel geven! Zooo, jullie kunnen goeie knuffels geven!
Enne, hoe zou je je nu na 5 minuten voelen? En wat voor foto komt er nu groot in de woonkamer te hangen?
Dit zijn even twee uitersten, maar ik denk dat wel duidelijk is dat een persoonlijke klik met een fotograaf vooral een heeele grote toevoeging kan zijn op jouw foto’s.
Conclusie
Ga op onderzoek uit en vind jouw perfecte fotograaf die jouw genre fotografeert, in de stijl die je mooi vindt, passend bij jouw budget, maar waarvan je bovenal denkt: Dat lijkt me een leuk mens:) En stel je voor dat ik nu degene ben waarvan jij denkt: die willen we hebben als fotograaf! Stuur me dan gerust een berichtje.